Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2010 16:44 - Хей, Балкан ти роден наш, колко мъка знаеш...
Автор: tomdju Категория: Забавление   
Прочетен: 4449 Коментари: 8 Гласове:
11

Последна промяна: 30.09.2010 17:59


 

Мисля си, колко малко само ни трябва да бъдем по-циливилизовани. По западни някак си, не че и сега не сме западнали. Но не е едно и също - едно е да заповядаш на някого командата” Западни!”.Всички знаем, че никой не обича да му налагат, да му заповядат да започне да запада, може да не иска да запада. Друго е да се покажеш за пример, че може и без да са ти изкомандвали, ти съвсем съвестно и съзнателно да си свършил вече тази дейност и отдавна да си вече западнал. В единия случай има само нагласа и призив за изпълнение на цел, докато в другия вече е констатирано и е на лице изпълнена цел! Съществена разлика, нали! Национална гордост издува гърдите ми като си помисля, че в това отношение поне сме точно с едни надути гърди напред от западняците. А когато се разходих днес из планината, из нашата прословута с прелестите си любима планина, гордостта ми не се побираше в гърдите вече и се наложи да сложа една част в раницата си инак трябваше да я хвърля и да замърся величието й и да загрозя славата й! Така продължих гордо да крача докато не се натъкнах на поредния куп от познати до болка цивилизовани предмети.


image
Поредното доказателство за циливилизована нация. Веднага се сетих за мургавите братя, че те са авторите на тази позната картина но после се учудих, че на 1700 метра нямат навика да ходят и  каруца трудно стига освен да са впрегнали 90-100 коня. Но за толкова много, нямаше да стигне на Балкана тревата да ги изхрани и то за един впряг! Ами по куповете боклук сметките ставаха умопомрачителни! Мислите ми изпаднаха в дълбоко противоречие. Следите водеха към непопулярни твърдения и съмнения.     Нима сме способни ние българите ,нима зад циганския параван стоим ние. Че по-скоро ние вземаме присърце техните бетонирани навици а по-малко те нашите!   Изненадан и недоверчив стоях срещу купа от боклуци и тъкмо се чудех дали да го ударя на възмущение или да го дам на прокуратурата и случаят да приключи до там, отговорът си дойде като щъркел на пролет, естествено и закономерно. Знаех си, че съмненията ми ще се окажат напразни –  НИКОЙ  не е виновен!!

Просто се загледах над разхвърляния боклук безразборно и безотговорно под боровете, после погледнах на горе и какво да видя - там над боклука има табела а на табелата пише „Пазете чисто”! Но така е надписана некадърно, че се иска да се напрегнеш малко за да го прочетеш.  Просто буквите са се поизтъркали от времето и  службата......... А колко по- хубаво щеше да бъде да сложи някой една голяма табела, буквите да са отчетливи и ярки и да светят, дори фосфоресциращи даже. Така всеки, учил в училище до трети клас дори, щеше да прочете и да знае, че трябва да се пази чисто. Защо пък даже тоя някой надписвач на табелите вместо „Пази чисто” не напише „Хвърляй навсякъде!- ама пак ярка и голяма да е, да се чете, щото народа обича да чете. А ние по стара българска традиция пак няма да я спазваме и ето ти чудото как ще се случи- всичко ще си дойде на мястото и боклука дори! Само със съзнателните как ще се справим, че като се разхвърлят буквално навсякъде....ама то съзнателни има ли.      Така, че две хубави табели да имаше и всичко щеше да е музика, лъчи...   а не аз сега да се мъча да обяснявам  колко малко ни трябва да бъдем по- циливилизовани!
  Гщрга Пинджурова



Тагове:   Балкан,   наш,   мъка,


Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. whitepigeon - Темата е до болка позната. Всички се ...
06.01.2011 11:15
Темата е до болка позната. Всички се дразним от това на думи, а малко от нас правят нещо на дела. Току що писах нещо по темта, че каквато кочина си поддържаме в такава ще живеем. Жалко!
цитирай
2. tomdju - Лошото е че на много им си е хубаво да са си прасета.
09.01.2011 00:26
И колкото по-кочина е навсякъде, те са си в собствена кал! Да му мисли който не е прасе!
Как да кажа, че въпроса опира до съзнанието като това се прави напълно съзнателно изповядвайки девиза – след мен, и потоп! Поведението им е че всичко, което е общо е един разграден двор само за плячкосване и разтурване. Това, чувства като да те боли, да милееш - са несъвместими с неодушевени предмети.
Някои ще кажат, че липсват първите седем, аз мисля, че и последните седемдесет липсват годинки!
Радвам се, че хубавите моменти надделяват като доброто и ги има в изобилие при тебе. Благодаря!
цитирай
3. razkazvachka - Имаше един циганин, който не даваше да му викат "бе" - "аз да не съм българин, та да ми викате Бе"
03.02.2011 09:57
Но боклукът на Балкана си е роден наш, както и боклуците на Факултето са си наши столични.
А за табела - ами нали трябва да се сложи на нещо тая табела, не да се кове с пирон на живо дърво - пусти мързел...

Поздравления за текста!
цитирай
4. zaw12929 - tomdju Да случва се:
23.02.2011 07:36
"...там над боклука има табела а на табелата пише „Пазете чисто”! Но така е надписана некадърно..." и некадърността не е само в буквите, а и на начина на употреба на нормативите... На кмета на Западен европейски град гостува наш кмет и като вижда, че на всяка улица има надпис: "Който замърсява с глоба 1000 евро" пита: "Не е ли твърде висока тази глоба?"
Домакинът отговорил " Не е ниска, но пък от 50 години , откакто сме ги поставили никого не сме глобявали" ....
Хубав постинг и като текст и дизайн, дано и " циганите" го видят...
цитирай
5. tomdju - Така е, razkazvachka
23.02.2011 13:36
- моного българи има цигани, както и сред циганите има българи. Поведението и постъпките ни определят!
цитирай
6. tomdju - Много хубав пример, zaw12929,
23.02.2011 13:37
но аз го написах малко иносказателно, защото всичко опира до съзнателността на един народ. Говоря повече за табела, която да я носим в нас, закована в главите ни, а не да ги ковем по всеки бор и чвор. А тая табела се предава от поколение на поколение софтуерно с наслагване и разбира се материала да не е „лош”
цитирай
7. priqtel12 - Аз пък бих казала, че не ни
08.08.2011 14:40
трябва табела, за да се старае да пазим чисто.
Поздрави!
цитирай
8. tomdju - priqtel12
09.08.2011 11:48
Както казваше Ботев - "А,ти Боже в мен в сърцето и душата"- за такава табела говоря и аз - дето ни е в сърцето и в душата!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tomdju
Категория: Други
Прочетен: 68470
Постинги: 6
Коментари: 45
Гласове: 467
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930